Hrušková torta

Mandľovo karamelová torta s hruškami 4 porcií

Korpus

4 ks vajce

70 g múka hladká

140 g cukor krupicový

70 g múka mandľová

60 g mandle malé kúsky

 

Karamel

200 g cukor kryštálový

90 g maslo

120 ml smotana na šľahanie 33%

 

Krém

500 g mascarpone

125 g tvaroh mäkký tučný vo vaničke

105 g smotana na šľahanie 33%

250 g karamel

35 g cukor práškový

 

Hrušková plnka

2 ks hruška Xénia

1 PL šťava z citróna

3 PL cukor kryštálový

Škorica mletá

50 ml voda

1 ČL Zlatý klas

Soľ

 

Korpus – bielka vyšľaháme s 2/3 cukru do tuhého snehu. Žĺtka vymiešame so zvyškom cukru, jemne zapracujeme bielka, múky, mandle. Cesto vlejeme do formy (priemer 16) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 170 st.cca 20 min, teplotu znížime na 150 st. a dopečieme cca 20 min.

Karamel – cukor roztopíme bez miešania, keď je roztopený primiešame maslo a po spojení primiešame horúcu smotanu. Povaríme cca 2 min. Necháme vychladnúť.

Krém – zmiešame mascarpone, tvaroh, smotanu a karamel, môžeme dosladiť práškovým cukrom.

Plnka – hrušky nakrájame na malé kúsky spolu s ostatnými ingredienciami okrem 10 ml vody a Zlatého klasu ich vložíme do hrnca a podusíme. Keď sú udusené pridáme k nim vymiešaný Zlatý klas s vodou. Povaríme 3 min.

Upečený korpus prekrojíme na 3 časti, každú časť potrieme krémom na ktorý uložíme hruškovú plnku. Naplnené korpusy uložíme na seba. Celú tortu obtrieme karamelovým krémom a dozdobíme. Necháme stuhnúť.