Mandľovo karamelová torta s hruškami 4 porcií
Korpus
4 ks vajce
70 g múka hladká
140 g cukor krupicový
70 g múka mandľová
60 g mandle malé kúsky
Karamel
200 g cukor kryštálový
90 g maslo
120 ml smotana na šľahanie 33%
Krém
500 g mascarpone
125 g tvaroh mäkký tučný vo vaničke
105 g smotana na šľahanie 33%
250 g karamel
35 g cukor práškový
Hrušková plnka
2 ks hruška Xénia
1 PL šťava z citróna
3 PL cukor kryštálový
Škorica mletá
50 ml voda
1 ČL Zlatý klas
Soľ
Korpus – bielka vyšľaháme s 2/3 cukru do tuhého snehu. Žĺtka vymiešame so zvyškom cukru, jemne zapracujeme bielka, múky, mandle. Cesto vlejeme do formy (priemer 16) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 170 st.cca 20 min, teplotu znížime na 150 st. a dopečieme cca 20 min.
Karamel – cukor roztopíme bez miešania, keď je roztopený primiešame maslo a po spojení primiešame horúcu smotanu. Povaríme cca 2 min. Necháme vychladnúť.
Krém – zmiešame mascarpone, tvaroh, smotanu a karamel, môžeme dosladiť práškovým cukrom.
Plnka – hrušky nakrájame na malé kúsky spolu s ostatnými ingredienciami okrem 10 ml vody a Zlatého klasu ich vložíme do hrnca a podusíme. Keď sú udusené pridáme k nim vymiešaný Zlatý klas s vodou. Povaríme 3 min.
Upečený korpus prekrojíme na 3 časti, každú časť potrieme krémom na ktorý uložíme hruškovú plnku. Naplnené korpusy uložíme na seba. Celú tortu obtrieme karamelovým krémom a dozdobíme. Necháme stuhnúť.



